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1. WHAT IS THE ISSUE?  Federal, state and local regulations will require
generators of laboratory equipment effluents to collect and dispose of them based 
on their physical or chemical properties that are inherent to the effluent. 

2. WHAT ONE MUST DO?  Hospital clinical laboratory equipment generates
liquid effluent waste, which may be hazardous waste due to ignitability, 
corrositivity, toxicity, reactivity, or generated from a process specifically listed as a 
hazardous waste.  You may dispose of many such waste effluents down the drain 
to the wastewater treatment plant as long as you: 

 Understand what is in the waste

 Comply with standards applicable to the waste effluent discharged to the
wastewater treatment plant

 Coordinate with the garrison public works and environmental office

 Maintain required records including effluent sampling results

The Domestic Sewage Exclusion (DSE) (Title 40 Code of Federal Regulation 
(CFR) Part 261.4) and Clean Water Act (Title 40 CFR Part 403) set the conditions 
for and restrictions applicable to this down-the-drain disposal.  You may not 
dispose of some waste effluents or chemicals down the drain due to safety 
hazards or regulatory prohibitions.  Equipment effluents restricted from down-the-
drain disposal may be a hazardous waste and require management as such. 

3. WHAT IS IN YOUR EFFLUENT WASTE?  You can determine this by reviewing
Safety Data Sheets (SDS) (i.e., user knowledge) and/or testing the effluent using 
U.S. Environmental Protection Agency-approved procedures specific for the 
characteristic or analyte in question.  The Army Institute of Public Health (AIPH) 
Waste Management Program (WMP) conducted effluent sampling at most of the 
clinical laboratory equipment in healthcare facilities (HCF) and identified those 
effluents (or equipment that generate them) that typically are hazardous waste.  
Contact the WMP (see paragraph 11) below or see 
https://iphc.amedd.army.mil/organization/EHE/Lists/LED/LED.aspx (contact WMP 
for access)  [Note:  The manufacturer reagent SDSs may not adequately describe 
effluent wastes due to the ratios of reagents used for a particular test.] 

4. WHAT STANDARDS APPLY TO EFFLUENTS DISCHARGED TO THE
SEWER?  Army HCFs discharge to either Publically Owned Treatment Works 

https://iphc.amedd.army.mil/organization/EHE/Lists/LED/LED.aspx
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(POTW) owned and operated by municipalities or private companies or to Federally 
Owned Treatment Works (FOTW) owned by the U.S. Government and operated either by 
the government or by contractors under privatization agreements.  Under certain 
circumstances, it is permissible to discharge effluents that meet the criteria for 
classification as hazardous waste to the sewer.  Under the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA), there is an important distinction between discharges to Federally 
Owned Treatment Plants and Publically Owned Treatment Plants.  Effluents from an HCF 
to a POTW can generally qualify for the Domestic Sewage Exclusion (Title 40 CFR Part 
261.4) provided the effluents meet necessary pretreatment standard for the constituent or 
characteristic of concern.  A similar exclusion for discharges of HW to FOTWs exists in 
the Section 102 of the Federal Facility Compliance Act (FFCA).  Under this exclusion, it is 
permissible to discharge effluents provided they are subject to and met the pretreatment 
standard, OR if they meet the RCRA Land Disposal Restriction level (LDR) (Title 40 CFR 
Part 268.40).  Effluents that meet the criteria for these exclusions are by definition not a 
regulatory solid or hazardous waste under Subtitle C of RCRA.  Coordinate with your 
garrison public works and environmental offices to find out what your wastewater 
treatment plant is and what standards apply to your waste effluent.   

5. WHAT EFFECT DOES A NEUTRALIZATION TANK HAVE ON WHAT ONE CAN
DISCHARGE?  A properly functioning neutralization tank will effectively mitigate pH 
spikes and bring the pH of the effluent back into the permissible pH range as specified 
within wastewater discharge permit, Clean Water Act (CWA), or other governing 
requirements.  If not known already, contact HCF Facilities/Maintenance to determine 
whether there is a functioning neutralization tank within the HCF.  It will also be 
necessary to determine who is maintaining, monitoring, and/or sampling the effluent in 
an effort to verify the tank is properly working.   

6. WHAT IS THE SIGNIFICANCE OF THE POINT OF COMPLIANCE?  The point of
compliance (POC) for collecting representative samples of the waste streams is 
contingent upon the regulatory driver in question.  Under the CWA, the permit typically 
specifies the location where the effluent from the building and the sanitary sewer line 
meet.  Monitoring at this location typically involves flow or time-weighted composite 
sampling methods and confined space entry.  Depending on the size of the facility, 
there may be multiple locations, resulting in multiple compliance points, all of which will 
require monitoring.   

For RCRA purposes, sampling will occur at the point of generation to determine whether 
the effluent is a hazardous waste.  If the effluent were a hazardous waste, additional 
sampling would occur at the CWA point of compliance to determine whether applicable 
LDR standard or pretreatment standards are met thus excluding the effluent from 
management under RCRA.  Absent a pretreatment permit for the installation, the 
location described in the paragraph above (i.e., point where the effluent from the 
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building and the sanitary sewer line meet) will serve as the POC for monitoring 
purposes. 
 
7. WHAT RECORDS DOES ONE RETAIN? 
 

 Waste effluent characterizations or profiles, including those not hazardous and 

not regulated. 

 POTW or FOTW standards and conditions applicable to your waste effluents. 

 Sampling records demonstrating compliance with POTW or FOTW standards. 

 If your HCF has a neutralization tank used to regulate the pH of effluents 

discharged from a facility due to fluctuations that occur in the pH due to 

laboratory effluents, cleaning solutions, and disinfection systems: 

o Sampling records of tank discharge to demonstrate neutralization are 

effective. 

o Records of tank maintenance including media change and clean-out. 

 Coordination with garrison public works, the environmental offices and with the 
Environmental Science and Engineering Officer. 

 
8. WHERE TO SAMPLE? 
 

 Sample effluent from the lab equipment discharge port or the waste collection 

container before the effluent goes down the drain.  Resample the effluent if an 

equipment upgrade occurs or if there is a change in the types and quantities of 

reagents used.   

 Sample regularly for neutralization-tank performance at the tank discharge inside 

the HCF. 

 The frequency of sampling will occur per the garrison environmental office 

requirements for compliance with POTW or FOTW pretreatment standards at the 

“POC” at the location the HCF sewer lines connect to the installation system.  

Usually, this means the nearest manhole outside the HCF.  Monitoring at this 

location typically involves flow or time-weighted composite sampling methods 

and confined space entry.  Depending on the size of the facility, there may be 

multiple points of compliance that require sampling.  [Note:  Notify the 

environmental office if sampling indicates a violation of any discharge condition 

and work to correct the problem.  The garrison environmental office may already 

be conducting sampling on a routine basis based on permit requirements.] 

 Conduct sampling at a frequency necessary to demonstrate compliance with 

pretreatment standards/LDRs.
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 Sampling schemes will be rigorous to capture fluctuations that may occur in the 
effluent characteristics/properties due to work practices, flow patterns, and 
volumes of effluents discharged. 

 
9. WHEN CAN ONE DISCHARGE AN EFFLUENT DOWN THE DRAIN?  Before 
discharging an effluent down the drain, one will characterize the effluent using one of 
two methods: 1) by reviewing the SDS of all reagents used for conducting tests;  2) 
by collecting a representative sample of the effluent.  Based on information gleaned 
during the process, there are four possible scenarios:  

 

 Scenario 1:  The laboratory effluent does not exhibit any characteristics of 
hazardous waste and does not exceed any of the thresholds per the 
pretreatment standards.  Discharge of this effluent to the sanitary sewer is 
permissible without exception. 

 Scenario 2:  The laboratory effluent does not exhibit any characteristics of 
hazardous waste but does exceed one or more pretreatment standards.  Collect 
and dispose of this effluent as non-RCRA waste UNLESS DPW approved 
disposal to the sanitary sewer AND either the neutralization tank will mitigate the 
exceedance AND/OR the concentration/property will not result in noncompliance 
at the POC. 

 Scenario 3:  The laboratory effluent exhibits a characteristic of hazardous waste 
and does not meet applicable pretreatment standards.  Collect and manage You 
these effluents as hazardous waste UNLESS DPW approved disposal to the 
sanitary sewer AND either the neutralization tank will mitigate the exceedance 
AND/OR the concentration/property will not result in noncompliance at the POC. 

 Scenario 4:  The laboratory effluent exhibits one or more characteristics of 
hazardous waste but meet all applicable pretreatment standards.  These 
effluents may qualify for the DSE either in RCRA or the FFCA and may be 
eligible for discharge to the sewer in certain circumstances.  Collect and manage 
these effluents as hazardous waste UNLESS DPW approved disposal to the 
sanitary sewer AND either the neutralization tank will mitigate the exceedance 
AND/OR the concentration/property will not result in noncompliance at the POC. 

 
10.  WHAT WASTES SHOULD NOT GO DOWN THE DRAIN?  In the absence of any 
characterization testing, review of SDS, nor approval from DPW, do not discharge the 
following laboratory effluents to the sanitary sewer: 
 

 Laboratory effluents with sodium azide concentrations of greater than 1.0 

percent.
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 Laboratory effluents that are corrosive (i.e., pH less than 6 or greater than 9). 

 Laboratory effluents that exhibit flashpoints of <140° F and do not satisfy the 

requirements of the alcohol-content exclusion (Title 40 CFR Part 261.24(a)(1)).   

 Raw/Bulk/Pure Chemicals. 

 Laboratory effluents with excessive coloration (i.e., concentration solutions of 

stains). 

 Cyanide waste. 

 Laboratory effluents containing radiological Waste (consult Radiation Safety 

Officer). 

 Do not intentionally dilute waste effluents either by mixing directly with another 

liquid or by flushing the system with tap water.  Incidental dilution via the mixing 

of effluent with the contents of the sewer system as it moves through the system 

is permissible.  Two exceptions to this are— 

o Flushing the drain when discharging solutions containing less than 1 percent 

sodium azide is permissible. 

o Performing elementary neutralization of a corrosive solution according to Title 
40 CFR Part 260.10, 261.22, and 270.1(c)(2)(v) is permissible. 

 
11.  WHERE TO GET HELP?  HCFs may contact the AIPH WMP at 1-800-276-3651 or 
DSN 584-3651 for assistance in sampling, review of data/SDS, and/or interpretation of 
regulations. 
 
12.  REFERENCES. 
 

 Title 40 CFR Part 261, Identification of Listing of Hazardous Wastes 

 Title 40 CFR Part 268, Land Disposal Restrictions 

 Title 40 CFR Part 403, General pretreatment Regulations for Existing and New 

Sources of Pollution 

 Title 40 CFR Part 460, Hospital Point Source Category 

 Federal Facilities Compliance Act 

 Food and Drug Administration  
(http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/TipsandArticlesonDevi
ceSafety/ucm186147.htm) 
 

 
Dated:  April 2015 
Prepared by:  Waste Management Program 
 
 

http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/TipsandArticlesonDeviceSafety/ucm186147.htm
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Flow Diagram for Effluents Discharged to the Sanitary Sewer 




